Årsdagen för Haitis upptäckt uppmärksammar oss på kolera, val och kaos.

Koleran sprider sig  i Haitis jordbävnings-förstörda huvudstad Port-au-Prince och den snabbt stigande officiella dödssiffran har passerat 2000 sedan utbrottet i oktober.  Mitt i detta kaos pågår det redan mycket kritiserade valet, vars preliminära utgång  väntas i dagarna

Text: Ulrika Rönmark
Foto: UN stabilization mission in Haiti

Av en slump råkade jag se att man enligt Earth Calender idag på Haiti firar att Columbus upptäckte landet 1492.  Eller jag kanske inte ska sträcka mig längre än till att det i alla fall är en officiell helgdag; huruvida den firas törs jag inte svara på. Haitiernas möte med européerna fick förödande konsekvenser och nästan hela ursprungsbefolkningen utrotades genom strider och av de sjukdomar som kolonisatörerna förde med sig. Kanske är det i ljuset av denna historia vi idag försöker ta till oss att dagens haitier (som alltså sannolikt inte har sitt ursprung hos den befolkning Columbus mötte utan snarare härstammar från de slavar spanjorerna hämtade från Afrika) protesterar våldsamt mot FN-soldaterna, övertygade att det är de som fört med sig Koleran till landet.

Enligt Sveriges Haitiambassadör Claes Hammar är det helt fastställt att smittan kommit med soldaterna från Nepal, men anklagelserna har förnekats av FN som i stället skyllde protesterna på politiska manövrer i syfte att skapa oro inför presidentvalet. Både FN-fientliga demonstranter och FN-soldater har skadats i upplopp där FN-soldater  öppnade eld mot demonstranterna under oklara förhållanden.

I  detta kaos hölls ändå valet den 28e november och resultatet har ännu inte presenterats. Förhoppningarna var låga redan från början, då det är mycket svårt att genomföra ett val under så dåliga förutsättningar som idag råder på Haiti. Ungefär en och en halv miljon haitier beräknas leva i tältläger sedan jordbävningen i början av året, något som skapar problem då man till exempel inte kan registrera sig för att rösta om man inte har någon adress. Själva röstningsprocessen har också kritiserats för svårigheter att rösta på grund av förstörda vallokaler, försenade öppningstider med mera. 12 av kandidaterna har krävt ogiltigförklaring av resultatet efter en kampanj till förmån för det regerande partiets kandidat Jude Celestin och mellan 2000 och 3000 demonstranter krävde i torsdags detsamma.

Under valet har FN haft runt 12 000 soldater i landet som ansvarat för säkerheten och Edmond Mulet, chef för FN-insatsen i landet menar att valet trots allt har gått hyfsat till och hotar med att FN kommer lämna landet om Haitis regering inte respekterar valutgången.  Hur valutgången ser ut väntas presenteras på tisdag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.