Way Out West: en festival för den politiskt intresserade

I veckan är det dags för årets upplaga av Way Out West, stadsfestivalen som sedan 2007 årligen slagit läger i Slottsskogen mitt i hjärtat av Göteborg. De tre orden för osökt tankarna till konserter, klubbar och dans. Vad färre kanske känner till är festivalens minst sagt breda utbud av kultur som faller inom andra kategorier än just musik.

Att kalla Way Out West Sveriges mesta stadsfestival vore ingen överdrift. Festivalen har tidigare lyfts fram av tidningen The Times som enda svenska festival bland listan på Europas 20 mest spännande och intressanta festivaler. Dessutom kammade arrangörerna hem 2011 års pris för mest innovativa festival i MTV O Music Awards, där stora amerikanska festivaler som Coachella och Lollapalooza utgjorde konkurrenter.

Festivalen förknippas kanske huvudsakligen med konserter och musikakter framförda av både världskända och mindre uppmärksammade artister och band, tillhörande diverse genrer. Det är dock inte främst det breda musikutbudet som skänkt festivalen internationell uppmärksamhet och allehanda utmärkelser. Festivalens originalitet går snarare att finna i programmets mångsidighet, där konserter och klubbarrangemang varvas med ingående föreläsningar och politiska dokumentärer.

Kanske minns du förra årets stora festivalnyhet, ”Way Out West Goes Veggie”, projektet som innebar att all mat som erbjöds besökarna på festivalområdet var av vegetarisk sort. För dem av er som hängde med i flödet gällande denna nyhet kommer det förmodligen inte som en chock att arrangörerna av denna stadsfest har ett intresse för att påverka och skapa debatt. Engagemanget märks även tydligt på festivalens repertoar, och årets sådan utgör inget undantag. För att inte drunkna i programdjungeln har Utblick valt att lyfta fram några av de inslag i det politiskt orienterade utbudet vilka vi anser utgöra de främsta höjdpunkterna för årets festival.

På torsdag ljuder startskottet för Way Out West och festligheterna blåses inte av förrän lördag kväll, eller söndag morgon för den hågade. Så öppna närmaste almanacka eller kalenderapp och gör plats för följande däri:

 

Föreläsningar

Plats: Scandic Rubinen

 

Studio Total

Fredag 13:45

Du, och merparten av svenska folket, minns säkerligen uppståndelsen kring Gudrun Schyman och Feministiskt Initiativ när de under Almedalsveckan 2010 eldade upp 100 000 kronor i en grill. Pengarna skulle symbolisera löneskillnaden mellan män och kvinnor, som Gudrun Schyman själv uttryckte det: ”lön efter kön kostar kvinnor 100 000 kronor per minut”. Bakom aktionen och pengarna stod Thomas Mazzetti och Per Cromwell, grundare till PR-byrån Studio Total.

Än färskare i minnet återfinns nyheten från förra året om att nallebjörnar med frihetsbudskap släpptes över Vitrysslands huvudstad Minsk. Syftet med kampanjen var att ge stöd åt oppositionen mot president Aleksandr Lukasjenko och hans regim. Vem var avsändaren? Ja, du gissade rätt, Studio Total stod bakom även denna aktion.

Säga vad man vill om reklambyråns metoder, att skapa uppmärksamhet är något Thomas Mazzetti och Per Cromwell (eller Thomas Bergkvist och Per Eriksson som de egentligen heter) i allra högsta grad behärskar. Missa inte chansen att med egna öron höra vad killarna har att säga om sina minst sagt kontroversiella förfaranden.

Pengabränning: http://www.youtube.com/watch?v=vujzYAZJ-YU
Nallar över Minsk: http://debatt.svt.se/2012/07/05/har-ar-beviset-for-att-vi-slappte-nallar-over-minsk/

Nabila Abdul Fattah

Lördag 12:30

Socialpedagogen Nabila Abdul Fattah föddes 1981 i Libanon men har vuxit upp och bott merparten av sitt drygt 30-åriga liv i Sverige, närmare bestämt i Norrland, Malmö, Göteborg och Stockholm. Kanske är de många och långa flyttarna en anledning till att Nabila säger sig ha sett alla sidor av Sverige. Hon påpekar även att hon inte backar för att berätta om dem, vilket hon idag gör genom att arbeta som debattör och kolumnist för tidningarna Metro och ETC.

2004 mottog Nabila Björn Afzeliuspriset, ett pris som delades ut av Hoola Bandoola Band till personer som ”verkat i Björn Afzelius anda”. Samma år tilldelades hon även Spingostipendiet, ett stipendium som delas ut av Kommunistiska Partiet till unga kulturskapare som arbetar emot förtryck.

Nabila Abdul Fattahs hemsida: http://nabila.se/

The Impossible Music Session Stockholm

Lördag 14:45

”Runtom i världen censureras och förföljs musiker för att de uttrycker sina åsikter. På The Impossible Music Sessions tar musikerna sina röster tillbaka och skapar gränsöverskridande samarbeten.”

Kanske har du inte hört talas om The Impossible Music Sessions innan, men det är egentligen ganska enkelt. Konceptet är glasklart – musiker som censureras i sina hemländer får via denna rörelse möjlighet att göra sina röster hörda. Rörelsen har sitt ursprung i New York men har på en våg av solidaritet musiker emellan spridit sig till andra delar av världen.

På lördag har du möjlighet att inte bara få veta mer om konceptet, utan även höra från den iranska artisten Arya Aramnejad via Skype. Den svenska artisten Jennie Abrahamsson talar om hur det är att framföra musik skriven av en censurerad artist.

The Impossible Music Sessions: http://www.impossiblemusic.org/
The Impossible Music Sessions Stockholm: https://www.facebook.com/IMSSTHLM

 

Filmvisningar

Plats: Hagabion & The Bedouin Theatre

 

Revolution / Hagabion
Torsdag 12:30

NUG – Vandal in Motion / Hagabion
Fredag 10:30

Second Class
Fredag 14:45 / Hagabion

Alias
Lördag 10:30 / Hagabion

Petey & Ginger
Lördag 12:30 / Hagabion

Free Angela and All Political Prisoners
Lördag 12:45 / Hagabion

Pussy Riot: A Punk Prayer
Lördag 20:00 / The Bedouin Theatre

Information om respektive film går att finna här: http://www.wayoutwest.se/sv/film

För en överblick av hela programmet klicka här: http://www.wayoutwest.se/sv/schema

Och för er som undrar så, ja, även årets festival goes veggie.

Text: Jenni S Lindberg

Leave a Reply

Your email address will not be published.