Är du intresserad av att utbyta erfarenheter med andra unga i ett utvecklingsland?
Sveriges ungdomsorganisationer, LSU, är en paraplyorganisation för ungdomsorganisationer. Som medlem i någon av föreningarna – till exempel Utrikespolitiska föreningen – finns det olika möjligheter att engagera sig i LSU. Ett roligt sätt för dig som är intresserad av utvecklingsfrågor är att åka som workshopledare i ett av LSUs internationella samarbeten, till vilka det behövs många olika typer av kompetenser och intressen. LSU samarbetar med ungdomsorganisationer i exempelvis Libanon, Kenya och Kambodja. Rebecka Hallén från UF Göteborg åkte tillsammans med David Collste från CISV (en fredsutbildande organisation) till Kambodja för att hålla workshops om stresshantering respektive organisationsstruktur. Workshopen hölls tillsammans med Youth Council of Cambodia (YCC).
Kambodja är ett land med en rik historia. För omkring 1000 år sedan blomstrade en högkultur runt templet Angkor Vat. Många kambodjaner är stolta över de fantasifulla stentemplen som fortfarande reser sig ur djungeln i nordväst och som sedan självständigheten pryder landets flagga. Landets moderna historia överskuggas av den terror som Röda Khmererna med Pol Pot i spetsen ställde till med i slutet av 70-talet, då en femtedel av befolkningen dog. Kambodja är kort sagt ett land med en dramatisk historia, som tydligt finns närvarande i landet. Trots detta möts man av idel leenden och varma människor och vi fick ett otroligt mottagande!
Workshopen ägde rum i Stung Treng som ligger i ett avlägset hörn av landet, nära gränsen till Laos. Första dagen höll David en workshop om organisationsförändring och demokrati. I workshopen diskuterades vad demokrati innebär i en organisation med exempel på några svenska ungdomsorganisationers struktur. En av deltagarna frågade -”Hur kommer det sig att medlemmarna är högst upp i de organisationsstrukturerna du visar upp, till skillnad från YCC där generalsekreteraren är högst upp”? Frågan satte fingret på att de förtroendevaldas makt måste utgå från medlemmarna.
Nästa dag höll Rebecka workshop om stresshantering, kommunikation och team work. Stress har länge varit ett stort problem för YCC och med det följer problem i arbetsgruppen. Under dagen diskuterades ämnena utifrån deltagarnas personliga erfarenheter av samarbete. Gruppen fann att det var ett nytt perspektiv att se individens roll i gruppen. Avslappningsövningarna i slutet av passet fick några av deltagarna att minnas sin tid som munkar vid templet.
Att genom LSU:s samarbeten träffa andra organiserade unga ger möjlighet att dela med sig och lära sig av varandra.
Är du intresserad av att delta på ett workshopuppdrag? Håll utkik på LSU:s hemsida http://www.lsu.se!
Text: Rebecka Hallén och David Collste
Foto: dalbera @Flikr